Albert Schweitzer ziekenhuis verwijdert per ongeluk half miljoen patiëntdocumenten

Het Albert Schweitzer ziekenhuis is getroffen door een datalek. Daarbij zijn ruim een half miljoen patiëntdocumenten vroegtijdig verwijderd.

In een verklaring op de eigen website laat het ziekenhuis weten dat deze digitale bestanden per ongeluk zijn overschreven door nieuwere bestanden.

Bewaarplicht

Het betreft scans van niet meer gebruikte papieren uit dossiers ouder dan september 2017. Het zou gaan om onder andere verwijsbrieven, onderzoeksresultaten en aantekeningen van de behandelaar. Geen van deze papieren werd nog gebruikt voor de zorg aan patiënten. Het ziekenhuis had een bewaarplicht van twintig jaar voor de documenten. Nu ze te vroeg zijn gedeletet, is er sprake van een datalek.

Elektronisch Patiëntendossier (EPD)

In 2017 ging het Albert Schweitzer ziekenhuis over van een papieren patiëntendossier naar een elektronisch patiëntendossier (EPD). Per patiënt en per behandeling zijn toen alle actuele, relevante gegevens overgezet naar de digitale omgeving. Oude documenten die artsen niet meer nodig vonden voor de behandeling, werden niet meegenomen naar het EPD. Volgens de wet dienden deze echter nog wel te worden bewaard.

Bestandsnummers

In oktober van vorig jaar werd ontdekt dat in dit archief al bijna een jaar lang nieuwere documenten werden opgeslagen met bestandsnummers die ook werden gebruikt voor inactieve documenten. De nieuwe bestanden vervingen daardoor de oude. Dit werd veroorzaakt door verkeerde instellingen in het systeem. Omdat alle nieuwe documenten intact waren en normaal waren in te zien, werd dit indertijd niet opgemerkt.

Klik hier voor het bericht van het Albert Schweitzer ziekenhuis over het datalek.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief