China volgt wereldwijd 2,4 miljoen mensen

Uit een enorme databank die naar internationale media is gelekt, blijkt dat een Chinees techbedrijf op grote schaal persoonsgegevens verzamelt over 2,4 miljoen buitenlanders.

De Overseas Key Individuals Database bevat van deze mensen onder meer geboortedatum, woonadres, loopbaanbeschrijving, berichten van sociale media, psychologische rapporten en bankgegevens. Ook van directe familieleden wordt deze data vergaard.

Chinese inlichtingendiensten

“Als je de 14-jarige dochter bent van een politicus dan weten we dat de Chinese inlichtingendiensten je sociale media in de gaten houden”, aldus Clive Hamilton, de Amerikaanse hoogleraar die de databank in handen kreeg van een niet nader genoemde Chinese bron. Hamilton overhandigde deze informatie aan meerdere internationale media, waaronder The Daily Telegraph, The Washington Post en het Canadese Globe and Mail.

Score

Volgens de Australische media zijn gegevens van onder meer 35.000 landgenoten in het systeem opgeslagen, en van 51.000 Amerikanen en 10.000 Britten. Onder hen bevinden zich de Australische premier Morrison, miljonairs, journalisten, hoge militairen en de zangeres Natalie Imbruglia. Elke persoon krijgt een score van 1 tot 10 om de meest invloedrijke mensen te selecteren.

Cambridge Analytica on steroids

Security-experts zeggen in de Australische media dat deze enorme operatie alleen bedoeld kan zijn om buitenlanders te be├»nvloeden. Wellicht is het doel ook om compromitterend materiaal te vergaren. Een beveiligingsexpert spreekt van “Cambridge Analytica on steroids”. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de informatiegaring, Zhenhua Data uit Shenzhen, heeft de website van het bedrijf inmiddels offline gehaald. Eerder sprak het bedrijf op zijn website over psychologische oorlogsvoering, onder meer via fake-berichten op sociale media. Dat is goedkoper dan traditionele oorlogsvoering, aldus Zhenhua indertijd op zijn website.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief