Criminelen verdienden in 2022 minstens 457 miljoen dollar met gijzelsoftware

Criminelen hebben in het afgelopen jaar minstens 457 miljoen dollar opgestreken met ransomeware-aanvallen. Dat zegt Chainanalysis, een bedrijf voor blockchain-analyses. De werkelijke schade is veel groter, benadrukt het analysebedrijf. Niet alle crypto-adressen waar slachtoffers losgeld naar overmaken, zijn bekend.

Cryptobeurzen

Uit de beschikbare data blijkt volgens Chainanalysis dat de meeste ransomwaregroepen het losgeld van slachtoffers naar bekende, gecentraliseerde cryptobeurzen verzenden om wit te wassen. In 2021 ging 39 procent van het waargenomen losgeld naar ‘mainstream’ cryptobeurzen, vorig jaar bedroeg dat 48 procent. Het aandeel dat naar ‘risicovolle’ cryptobeurzen ging, nam af van 11 procent naar bijna 7 procent. Het gebruik van cryptomixers voor het witwassen van losgeld steeg: van bijna 12 procent naar 15 procent. Via cryptomixers is het mogelijk om anoniem geld te doneren en om cryptovaluta te beschermen.

Back-upmaatregelen

Volgens Chainanalysis zijn slachtoffers van ransomware minder bereid te betalen in het geval ze slachtoffer zijn van gijzelsoftware. Daar komt bij dat verzekeringsmaatschappijen minder geneigd zijn om het losgeld te verzekeren. Tevens stellen ze strengere eisen aan bedrijven als die een verzekering tegen een ransomware-aanval willen afsluiten. Verzekeraars verlangen van hun klanten onder meer back-upmaatregelen.

Klik hier voor de rapportage van Chainanalysis.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief