Europese Commissie wil bedrijven buiten EU verplichten data te verstrekken

De EU wil bedrijven met servers buiten Europa bij serieuze terreur- of misdaadzaken verplichten om gegevens op deze servers te verstrekken aan Europese autoriteiten. Momenteel kunnen Europese politiediensten alleen snel gegevens opeisen van servers binnen de EU.

De EU heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend waarmee Europese aanklagers bedrijven kunnen gelasten om gegevens die buiten de Europese landsgrenzen zijn opgeslagen binnen tien dagen ter beschikking te stellen. In urgente gevallen bedraagt deze termijn slechts zes uur.

Elektronisch bewijs

De EU vindt deze regelgeving noodzakelijk, aangezien het opvragen van gegevens volgens de huidige wet in enkele gevallen maanden in beslag kan nemen. “Elektronisch bewijs is steeds belangrijker in strafzaken,” verklaart Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Hij vervolgt: “We kunnen niet toestaan dat misdadigers en terroristen moderne technologieën voor elektronische communicatie misbruiken om criminele acties te verbergen en vervolging te ontlopen.”

European Digital Rights

De belangengroep European Digital Rights is kritisch ten aanzien van het voorstel. “De Commissie stelt een gevaarlijke sluiproute voor om nationale autoriteiten in staat te stellen de gegevens van mensen rechtstreeks van bedrijven te verkrijgen, om ze daarmee in feite in gerechtelijke autoriteiten te veranderen,” aldus senior beleidsadviseur Maryant Fernandez Perez bij de belangengroep. De EU stelt echter dat deze aanpassing noodzakelijk is voor het bestrijden van serieuze terreur- of misdaadzaken. Twee derde van de ernstige zaken zouden momenteel niet goed aangepakt kunnen worden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief