Hof VS: dataopslag NSA onwettig

Een Amerikaans hof van beroep heeft de grootschalige opslag van telefoondata van Amerikaanse burgers door de NSA deze week onwettig verklaard.

Het programma ging na de aanslagen van 11 september 2001 van start, zonder toestemming van rechters. Een dergelijk programma kreeg in 2006 goedkeuring van de speciale Amerikaanse FISA-rechtbank. Het werd verschillende keren verlengd.

Snowden

Nadat Snowden het bestaan van het programma had onthuld, voerden overheidsfunctionarissen aan dat het een belangrijke rol speelde in de strijd tegen binnenlands extremisme. Het programma zou cruciaal zijn geweest om vier verdachten aan te houden, maar het hof oordeelde dat dat niet het geval was.

Foreign Intelligence Surveillance Act

Volgens het 9th Circuit Court of Appeals voldeed het programma niet aan de Foreign Intelligence Surveillance Act. Het was mogelijk ook in strijd met de Amerikaanse grondwet. Het hof bekritiseerde onder meer dat data van miljoenen Amerikanen jarenlang dagelijks werden verzameld.

Telecommaatschappijen

Het programma werd in 2015 gestaakt, nadat het Amerikaanse Congres de Freedom Act had aangenomen. Onder deze wet wordt data over telefoongesprekken nog steeds verzameld, maar alleen door telecommaatschappijen die deze data zelf opslaan. Als inlichtingendiensten toegang tot deze gegevens willen krijgen, dienen ze hiervoor een gerechtelijk bevel te hebben. Ook dit laatste programma zou inmiddels door de NSA zijn beƫindigd.

Klik hier voor het oordeel van het Amerikaans hof van beroep te Pasadena.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief