Honderden miljoenen gestolen bij banken via malware

Maandenlang hebben hackers honderden miljoenen euro’s weggesluisd van meer dan honderd banken. Het gaat vooral om banken in de Verenigde Staten, Japan, Rusland maar ook Nederland. Volgens experts is het een van de grootste bankroven ooit. Door malware te installeren konden hackers in de computers kijken, die geldinstellingen gebruiken voor internationaal betalingsverkeer. De computerinbraak werd door het internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab ontdekt, aldus The New York Times.

Systemen van banken niet veilig
Volgens Kaspersky hebben de hackers bijna 265 miljoen euro buitgemaakt, maar volgens het bedrijf zou het ook drie keer zoveel kunnen zijn. Om welke banken het gaat, is nog niet bekend. In Nederland is De High Tech Crime Unit van de politie in Nederland geïnformeerd over de hack. De hackers volgden maandenlang het gedrag van bankiers. Vervolgens bootsten de cybercriminelen dat gedrag na waardoor ze ongemerkt kleine bedragen over konden maken naar dummy-rekeningen. Banken zouden dit zelf niet bekend hebben gemaakt, omdat men dan zou weten dat de systemen van banken niet veilig waren. Zo konden de aanvallen langer doorgaan dan nodig was.

Omvangrijker probleem
De eerste aanwijzingen voor deze hack dateren van eind 2013. Toen werd de hulp van Kaspersky Lab ingeroepen in Oekraïne waar een geldautomaat ineens geld uitspuwde. Onderzoek toonde toen aan dat het om een veel omvangrijker probleem ging. De hackers zouden afkomstig zijn uit China, Rusland en Europese landen. Vooral banken en financiële instellingen in Rusland zijn het slachtoffer van de geldroof.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief