Ierse DPC onderzoekt Facebook wegens versturen data EU-burgers naar VS

De Ierse Data Protection Commission (DPC) is gestart met een onderzoek naar Facebook vanwege het verzenden van data van EU-burgers naar de Verenigde Staten. Facebook heeft dit recentelijk zelf bekendgemaakt.

Aanleiding voor het onderzoek door de privacy-toezichthouder is de beslissing van het Europees Hof van Justitie om het privacyschild-verdrag tussen de EU en VS ongeldig te verklaren.

Europa

Wellicht dient Facebook data van Europese gebruikers van het platform nu in Europa te bewaren. Eerder publiceerde de Wall Street Journal al dat de Ierse privacy-toezichthouder een voorlopig bevel naar Facebook had verzonden, om de doorgifte van gegevens van Europese gebruikers naar de VS te beƫindigen.

Modelcontractbepalingen

Modelcontractbepalingen over doorgifte van persoonsgegevens aan in derde landen gevestigde verwerkers blijven geldig. Volgens het hof herbergen die standaardbepalingen voldoende mechanismen om persoonsgegevens te beschermen overeenkomstig de EU-normen.

Veiligheid van data

Als de veiligheid van data in andere landen buiten de EU niet is te waarborgen, dienen de privacytoezichthouders de doorgifte van data echter ook bij een standaardbepaling te staken of te verbieden. De DPC heeft Facebook inmiddels laten weten dat de standaardbepalingen niet bruikbaar zijn voor het uitwisselen van gegevens tussen de EU en de VS.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief