Internetgebruikers te identificeren via browsegeschiedenis  

Internetgebruikers zijn te herkennen via de websites die ze dagelijks bezoeken. Dat is de conclusie van een recent onderzoek door Mozilla.

De browsegeschiedenis is al voldoende om profielen van internetgebruikers aan te maken. Met deze profielen is een gebruiker over het web te volgen.

Identificatie

De onderzoekers verzamelden de browsegeschiedenis van circa 52.000 Firefox-gebruikers die hiervoor hun toestemming hadden gegeven. De gegevens werden in twee weken tijd verzameld. Vervolgens werd onderzocht of met gegevens die in de eerste week waren verzameld, gebruikers geïdentificeerd konden worden aan de hand van de gegevens uit de tweede week. Met 150 verschillende domeinen bleek het al mogelijk te zijn om 80 procent van de gebruikers te identificeren. Met 50 domeinen konden de onderzoekers ongeveer 50 procent van de gebruikers herkennen.

Trackingmethode

Om iemands browseprofiel als trackingmethode in te zetten, dient dit wel eerst aangemaakt te worden. Een derde partij moet daarvoor inzicht hebben in de websites die een gebruiker bezoekt. Een andere optie is om de browsergeschiedenis te sniffen. Dit is het netwerk bekijken en het dataverkeer analyseren. Browseprofielen kunnen gebruikt worden in combinatie met het tracken van IP-adressen en fingerprinting. In het geval van fingerprinting wordt de systeemconfiguratie van internetgebruikers vergaard. Deze configuratie is vaak voldoende om internetgebruikers van elkaar te onderscheiden. De onderzoekers raden aan om privacy-extensies voor browsers te installeren, om zo tracking door derde partijen te verhinderen.

Klik hier voor het onderzoek: “Replication: Why We Still Can’t Browse in Peace: On the Uniqueness and Reidentifiability of Web Browsing Histories”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief