Meer Nederlanders – ten onrechte – onbezorgd op internet

Nederlanders zijn niet erg bezorgd over hun online veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van internetprovider XS4ALL.

Van de 1.500 ondervraagde deelnemers gaf de helft aan zich “enige zorgen” te maken over online veiligheid. 38 procent gaf aan zich “weinig” of “heel weinig” zorgen te maken.

Niet de juiste maatregelen

“Maar dat betekent niet dat de meeste mensen hun veiligheid op orde hebben”, vertelt Arjan van Hattum van XS4ALL in het NOS Radio 1 Journaal. “Mensen nemen gewoon niet altijd de juiste maatregelen, terwijl ze wel begrijpen wat er allemaal aan de hand is.” In 2019 liet de internetprovider hetzelfde onderzoek uitvoeren. Toen zei 61 procent van de respondenten zich “heel soms” of “zich helemaal geen” zorgen te maken.

Meer, en complexere, aanvallen

XS4ALL vindt het bijzonder dat het percentage mensen dat onbezorgd van internet gebruikmaakt, flink is gestegen. De afgelopen jaren zijn er immers juist veiligheidsrisico’s bijgekomen. “De hoeveelheid aanvallen en de complexiteit ervan nemen al jaren toe, maar het installeren van een virusscanner of het gebruik van een wachtwoordmanager blijft redelijk gelijk. Dat staat dus niet in verhouding tot elkaar.” Sinds de coronacrisis nemen sommige digitale bedreigingen voor de gemiddelde internetter juist toe. “We zien een toename van het aantal aanvallen, want hackers zijn ook thuis gaan zitten”, aldus Van Hattum.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief