Ministerie EZ verzendt phishing-mails voor bewustwording

Het Digital Trust Center, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, is deze week begonnen met een campagne waarin het mkb-bedrijven oproept mee te doen aan een actie tegen phishing.

,,Mensen zeggen zelf vaak: ik trap daar niet in, maar uit onderzoek blijkt dat één op de vier een dergelijke mail niet als vals herkent”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Waarschuwing

Vanuit het ministerie wordt een phishing-aanval nagebootst. Wie op de link klikt, wordt echter niet aangevallen door criminelen maar ontvangt een waarschuwing terug. Na enige tijd volgt er weer een phishing-mail. ,,Om te kijken of een werknemer er de tweede keer anders mee om gaat.” Het bedrijf krijgt niet te horen welke medewerkers de phishing-mail niet hebben herkend en toch op de link hebben geklikt.

Ontslag

Criminelen maken momenteel gebruik van het feit dat veel medewerkers thuiswerken vanwege corona. Het aantal phishing-aanvallen op kleine bedrijven is daardoor de afgelopen maanden fors toegenomen. Medewerkers ontvingen bijvoorbeeld valse e-mails waarin hun ontslag werd aangekondigd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief