Pilot commerciële DNA-databases voor strafrechtelijke onderzoeken

Justitie gaat commerciële Amerikaanse DNA-databases gebruiken voor strafrechtelijke onderzoeken. Het betreft een pilot. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat onlangs bekendgemaakt. In de Verenigde Staten en Zweden zijn dergelijke databanken al meerdere keren door de autoriteiten ingezet om coldcasezaken op te lossen. Gebruikers van deze databases geven zelf toestemming om hun DNA-profiel met justitie uit te wisselen.

Rechter

Het is voor het eerst in Nederland dat het OM particuliere DNA-databases gaat gebruiken. Voordat dit gebeurt, wordt deze opsporingsmethode voorgelegd aan de rechter. Het betreft specifiek zaken waar het DNA van de verdachte of een onbekende dode die door een misdrijf om het leven is gekomen, beschikbaar is. Voordat een commerciële DNA-databases geraadpleegd wordt, wordt eerst gezocht naar een overeenkomst in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken, de DNA-databank Vermiste Personen en justitiële DNA-databanken van andere Europese landen.

GEDmatch en FamilyTreeDNA

Tijdens de pilot gebruiken het OM en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de Amerikaanse genealogische DNA-databanken GEDmatch en FamilyTreeDNA. In totaal hebben 1,7 miljoen mensen toestemming gegeven om hun DNA-profiel uit te wisselen met justitie. “Omdat de voorouders van veel inwoners van de Verenigde Staten afkomstig zijn uit Europa, is het mogelijk dat ook in Nederlandse strafzaken verre verwanten van onbekende verdachten of onbekende slachtoffers via de Amerikaanse databanken worden gevonden”, licht het OM toe. “Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort DNA-databanken.”

Klik hier voor het bericht van het OM.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief