Ook Eerste Kamer akkoord met terughackwet

De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met de wet Computercriminaliteit III. De wet wordt ook wel de ’terughackwet’ genoemd. De Tweede kamer had er in december 2016 al mee ingestemd.

Door deze nieuwe wet krijgt de politie meer mogelijkheden om computers van verdachten in strafonderzoeken te hacken. Voorwaarde is dat het misdaden betreft waar minstens vier jaar straf voor opgelegd kan worden.

Checks and balances

Voor de wet stemden SGP, ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA, de Onafhankelijke Senaatsfractie en D66. “De uitbreiding van bevoegdheden is een noodzakelijk kwaad,” zei Kamerlid Annelien Bredenoord (D66) voor de stemming. “Deze vraagt om strikte checks and balances. De proportionaliteit moet blijvend beoordeeld worden.” Zij diende tevens een motie in waarin staat dat de Eerste Kamer mogelijke wijzigingen in de handhaving van de wet onder ogen moet krijgen. De gehele Eerste Kamer stemde voor deze motie.

Verregaande bevoegdheden

Leden van GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SP en de PVV stemden tegen. Volgens Arda Gerkens van de SP staan er in de wet Computercriminaliteit III “broodnodige wijzigingen waar de fractie voor is, maar geeft deze ook verregaande bevoegdheden met onvoldoende waarborgen”. Tineke Strik van GroenLinks wilde een onafhankelijke toetsingscommissie instellen. Deze commissie zou moeten beoordelen waar wel of niet gehackt moet worden. Deze motie werd afgewezen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief