Openbaar Ministerie: Metasploit en Nmap zijn malware

Het Openbaar Ministerie vindt dat Metasploit en Nmap malware zijn. Metasploit en Nmap zijn softwareprogramma’s die penetratietesters, auditors en securityprofessionals gebruiken om kwetsbaarheden in systemen te ontdekken.

Het Openbaar Ministerie had een zaak aangespannen tegen een man die computervredebreuk gepleegd zou hebben. De verdachte zou meerdere keren hebben ingebroken in computersystemen in de Rotterdamse haven, aldus de officier van justitie.

Normale gereedschap

De officier van justitie klaagde dezelfde man ook aan omdat hij de tools Metasploit en Nmap in eigendom had. De verdachte verdedigde zich met het standpunt dat Metasploit en Zenmap (een grafische gebruikersinterface voor Nmap) penetration-testing-tools zijn. Ze behoren tot het normale gereedschap van onder andere pentesters. De software is niet specifiek bedoeld om te hacken. De rechter ging hier in mee en sprak de verdachte vrij van deze aanklacht.

Computervredebreuk

De rechter oordeelde echter dat het wel bewezen was dat de verdachte in anderhalf jaar tijd meerdere keren heeft ingebroken in computersystemen van verschillende havenbedrijven. De verdachte voerde ter verdediging aan dat hij was benaderd door personen die op zoek waren naar containerlijsten van een bedrijf in de Rotterdamse haven. De rechter vond dat het algemeen bekend is dat via de Rotterdamse haven drugs wordt doorgevoerd. “Door vervolgens binnen te dringen in het systeem van het bedrijf en bestanden te downloaden en te verstrekken aan voornoemde personen, is de verdachte daarom behulpzaam geweest bij de verdovende middelenhandel via de haven van Rotterdam. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan,” aldus het vonnis.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief