Politieonderzoek: online oplichting steeds geraffineerder

Cybercriminelen hebben tussen 2016 en 2018 in totaal 64 miljoen euro weten te ontvreemden via CEO-fraude en fraude met digitale facturen. Het betreft hier alleen slachtoffers die aangifte bij de politie hebben gedaan.

Niels van Dam, analist bij de politie-eenheid Noord-Holland, concludeert dit op basis van zijn onderzoek.

BEC-fraude

CEO-faude is een onderdeel van BEC-fraude: business e-mail compromise. BEC is een verzamelnaam van criminaliteit waarbij mailverkeer van bedrijven wordt gemanipuleerd om slachtoffers geld over te laten maken naar bankrekeningen van criminelen.

Ook mkb

Het zijn niet alleen grote ondernemingen die op deze manier worden opgelicht. Ook het midden- en kleinbedrijf, stichtingen en verenigingen zijn volgens Van Dam doelwitten: “Hoe kleiner een bedrijf, hoe lager het bedrag dat wordt gevraagd.” De fraudeurs gaan steeds geraffineerder te werk volgens Van Dam. Criminelen gebruiken zelfs jargon uit de betreffende branche waarvan ze slachtoffers benaderen.

Bedrijfscultuur

Van Dam benadrukt het belang van voorlichting en preventie aan medewerkers. “Hoe goed een bedrijf zijn ICT ook op orde heeft, de bedrijfscultuur vormt bij CEO-fraude voor de meeste bedrijven de zwakste schakel. In veel bedrijven durven medewerkers bijvoorbeeld niet naar hun CEO te stappen.”

Klik hier voor het nieuwsbericht van de politie over BEC-fraude.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief