RDW: malafide websites verkopen duurder kentekenbewijs

De RDW ontvang circa honderd telefoontjes per dag over namaaksites die tegen hogere kosten vervangende kentekenbewijzen of tenaamstellingscodes te koop aanbieden.

Duizenden mensen zijn hier inmiddels het slachtoffer van geworden. Zij hebben geld betaald maar niets ontvangen. RTL Nieuws heeft dit recentelijk bekendgemaakt.

10 tot 20 euro duurder

De overheidsdienst waarschuwt al sinds juni voor deze malafide praktijken. “Wij zijn de enige die een nieuw kentekenbewijs kunnen leveren, dus je bent altijd duurder uit via een andere site”, aldus een woordvoerder. De kentekenbewijzen worden via verscheidene websites aangeboden, die namen hebben zoals rdwservice.nl en tenaamstellen.nl. De prijs voor kentekenbewijzen op dergelijke sites is 10 tot 20 euro duurder dan via de RDW.

Websites maanden online

De slachtoffers belanden op de malafide websites via zoekmachines waar ze bovenaan in de zoekresultaten verschijnen. De opmaak van de fake-websites lijken op de website van de RDW. Volgens RTL heeft de politie sinds april ongeveer 180 meldingen ontvangen. De fake-sites staan nog steeds online. Het neemt maanden in beslag om vast te stellen of zo’n website malafide is, aldus de politie.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief