Slachtoffers mensenhandel te identificeren door datalek COA

Circa 150 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel en -smokkel waren te identificeren en mogelijk in gevaar.

De oorzaak hiervan lag in een datalek bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in juni. NRC schreef dit afgelopen maandag naar aanleiding van een reactie van het COA.

Privacygevoelige informatie

Door een fout kwamen afgelopen juni bijna 1.200 meldingen over mensenhandel en -smokkel terecht op de website van het COA. Volgens NRC bevat het document meldingen over onder meer vrouwen die ’s nachts op parkeerplaatsen bij de asielzoekerscentra worden opgepikt of LHBTI’s die bang zijn voor hun families. Ook bevat het document privacygevoelige informatie zoals namen, geboortedata, telefoonnummers en verblijfplaatsen.

Menselijke fout

Nadat NRC en het onderzoeksprogramma Argos het datalek hadden ontdekt, is de informatie meteen van de website verwijderd. De meldingen zouden door een menselijke fout op de website terecht zijn gekomen. Aan de hand van de informatie waren minstens 150 slachtoffers te identificeren. Zij zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het datalek. Eén persoon moest uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst worden naar een ander asielzoekerscentrum, voor een ander persoon moest de politie worden ingeschakeld.

Autoriteit Persoonsgegevens

Het COA liet in juni al weten het lek te betreuren. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is geïnformeerd over het voorval en start een onderzoek. Het is onduidelijk hoeveel keer het document is gedownload toen het nog online stond.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief