Veiligheidsregio in Gelderland slachtoffer gijzelsoftware

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) is afgelopen weekend getroffen door ransomware. De VNOG heeft dit zelf laten weten.

De kwaadaardige software infecteerde interne systemen die daardoor nog maar beperkt functioneerden. Ook is het niet meer mogelijk om te e-mailen.

Meldingssystemen

“Informatie die de eenheden van de brandweer nodig hebben bij een uitruk zijn beschikbaar. Meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. De veiligheid is niet in het geding. Ook de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus gaat gewoon door”, schrijft de VNOG in een verklaring. Er vindt nu onderzoek plaats om te kijken of de cybercriminelen gegevens hebben ontvreemd en wat daarvan de gevolgen zouden zijn. Wanneer de systemen weer functioneel zijn, kan de VNOG vooralsnog niet zeggen.

Preventie

Hoe het mogelijk was dat de besmetting kon plaatsvinden, staat niet in de verklaring. “We doen veel aan preventie en de VNOG is altijd alert op cyberaanvallen. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend”, aldus de organisatie. Tot de VNOG behoren 22 gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland. Zij werken samen op het gebied van brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, bevolkingszorg, crisisbeheersing en rampenbestrijding. De organisatie is tevens betrokken bij de corona-aanpak in dit gebied.

Klik hier voor de verklaring van de VNOG over de cyberaanval.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief