Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt datalekken

De Autoriteit Persoonsgegevens voert tientallen onderzoeken uit naar datalekken. De voorzitter, Aleid Wolfsen, heeft dit onlangs bekendgemaakt. Sinds 1 januari 2016 heeft de privacywaakhond bijna vierduizend meldingen ontvangen.

Welke daarvan nu worden onderzocht, heeft hij niet gezegd. Het zou gaan om gevallen waarbij de bescherming van persoonsgegevens “drastisch niet op orde” is. Tot nu toe heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geen boetes uitgedeeld maar dat gaat veranderen, waarschuwt Wolfsen.

Gemeenten
Bijzonder kritisch is hij over de beveiliging van persoonsgegevens door gemeenten. “Ik denk dat men zich in Gemeenteland nog onvoldoende bewust is van het feit dat ze over zo ontzettend veel data en ook heel gevoelige gegevens van mensen beschikken.” Gemeentes zijn verantwoordelijk voor ongeveer tien procent van alle gemelde datalekken.

Geen rechtvaardiging
Ook kleine gemeenten moeten hun beveiliging op orde hebben en niet het excuus gebruiken dat ze niet genoeg deskundigen in huis hebben. “Er is ook in Lutjebroek geen enkele rechtvaardiging om te zeggen: ze hebben bij ons in de computersystemen kunnen inbreken, want we hebben geen deskundige mensen. Geen rechtvaardiging. Daar kun je niet streng genoeg in zijn,” aldus Wolfsen. Hij is van mening dat gemeentes elkaar moeten helpen bij een goede beveiliging van persoonsgegevens: “Als een kleine gemeente dat niet lukt, dan moeten ze de hulp van een grote broer inroepen. Er is altijd een grote gemeente in de buurt, die daar meer verstand van heeft.”.


Om social media te kunnen gebruiken zijn cookies nodig, schakel deze in om de knoppen te activeren.

Tags: , , , ,

Close