CMI: vorig jaar 800 meldingen identiteitsfraude

In 2015 hebben ongeveer 800 Nederlanders melding van identiteitsfraude gemaakt bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude- en fouten (CMI). Dat is iets minder dan in 2014, toen het CMI nog 844 meldingen ontving.

De meeste meldingen werden gedaan door burgers, waarbij het vooral om identiteitsfraude ging. Vaak ging het om een kopie van een identiteitsbewijs. Kwaadwillenden vroegen bijvoorbeeld kopieën van identiteitsbewijzen op via websites zoals Marktplaats. Dat is te lezen in Jaarverslag 2015 van het CMI.

Adresgegevens
Ook fraude met openbare gegevens gebeurde in het afgelopen jaar zeer regelmatig. Bijvoorbeeld bestellingen op iemands naam, waarvoor adresgegevens vereist zijn. “De toenemende digitalisering heeft invloed op de meldingen: steeds meer zaken worden op afstand geregeld zonder verschijning in persoon, zoals de afsluiting van telefoonabonnementen, openingen van bankrekeningen of het aangaan van leningen. Het is dan moeilijk vast te stellen of de persoon is wie hij zegt dat hij is, waardoor de kans op identiteitsfraude groter is in deze sectoren,” laat het CMI weten.

KopieID
In 2014 bracht de Rijksoverheid de gratis app KopieID uit voor Android, iOS en WindowsPhone om een veilige kopie van identiteitsdocumenten te maken. Op deze manier hoopt de overheid het aantal gevallen van identiteitsfraude terug te dringen. De app is in het afgelopen jaar ongeveer 40.000 keer gedownload, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief