Cyberbeveiliging waterschappen niet op orde

Sluizen en gemalen in Nederland kunnen gehackt worden, omdat de waterschappen hun beveiligingssoftware niet goed updaten. De computersystemen om de waterwerken te bedienen, hebben een levensduur tot dertig jaar. Meestal worden deze systemen echter slechts vijf jaar geüpdatet.

Als kwaadwillenden erin slagen een sluis of gemaal te hacken, hebben zij de mogelijkheid om water tegen te houden of weg te laten stromen. Dit blijkt uit onderzoek dat recentelijk in het blad Binnenlands Bestuur is gepubliceerd.

Handmatige bediening
De Unie van Waterschappen bevestigt dat het “inderdaad voorkomt dat software eerder verloopt dan de levensduur van een systeem.” De woordvoerster van de unie vervolgt dat handmatige bediening echter mogelijk blijft: “Sluizen en stuwen zijn ook altijd nog met de hand te bedienen. En je kunt nooit helemaal veilig zijn, je weet nooit wat er kan gebeuren.”

Vertragings- en productieschade
Ondernemersvereniging Evofenedex benadrukt het economische belang van de infrastructuur. “De economie en onze welvaart zijn afhankelijk van een goed werkende infrastructuur. Producten moeten vrij over de weg, het water en het spoor hun weg vinden.” De vereniging verwijst naar de hack in de Rotterdamse haven, eerder dit jaar. ”De hack van een containerterminal in de haven van Rotterdam, eerder dit jaar, toont dat belang aan. Die hack kostte het Nederlandse bedrijfsleven tientallen miljoenen euro’s aan vertragings- en productieschade.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief