Datalek Europol vanwege ontbreken wachtwoord

Meer dan 700 pagina’s confidentiële dossiers van Europol zijn langere tijd voor iedereen te zien geweest. Het onderzoeksjournalistieke programma Zembla trof de pagina’s aan op een back-upschijf die met internet was verbonden. Saillant detail: deze verbinding was niet beveiligd met een wachtwoord.

Europol, een samenwerkingsverband tussen de politiediensten van de Europese Unie met hoofdkantoor in Den Haag, noemt het voorval “een zeer ernstig incident”. De organisatie heeft in acht Europese lidstaten onderzoek gedaan naar mogelijke consequenties van het datalek.

Geheel tegen de regels in
De dossiers bevatten 54 Europese terrorisme-onderzoeken. Geheel tegen de regels in had een medewerkster van de Nationale Politie de dossiers mee naar huis genomen en er een back-up van gemaakt op een onbeveiligde privé iOmega-netwerkschijf.

Wachtwoord
Volgens Lenovo, eigenaar van het merk iOmega, is het beveiligen van netwerkschijven de verantwoordelijkheid van gebruikers. “Je moet ook je wifi van een wachtwoord voorzien en je auto op slot zetten,” zegt woordvoerder Carina van Vlerken. Het is niet de eerste keer dat Europol-gegevens lekken via een iOmega-netwerkschijf. In 2012 gebeurde dit door nalatigheid van een externe aannemer die bij Europol werkte aan de aanleg van een zwaar beveiligd intern datanetwerk.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief