DUO overtrad privacyregels, en gaat in hoger beroep

Translink dat de OV-chipkaart uitgeeft, heeft van honderden studenten reisgegevens doorgegeven aan het ministerie van Onderwijs. Daarmee kwam Translink tegemoet aan een verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die studiebeurzen regelt.

DUO gebruikte de reisgegevens om te controleren of studenten daadwerkelijk op het door hen opgegeven adres wonen. Studenten die uitwonend zijn, krijgen een hogere studietoelage dan studenten die thuis wonen.

Officier van justitie
Op deze manier ontdekte DUO dat er studenten zijn die frauderen. Een van de studenten die tegen de lamp liep, legde de zaak voor aan de rechter. De rechtbank oordeelde dat DUO privacyregels heeft geschonden. DUO ging vervolgens in hoger beroep. Momenteel vraagt de dienst geen reisgegevens meer aan Translink. Doorgaans staat Translink alleen gegevens af aan derden als een officier van justitie daarom vraagt. In deze zaak is echter anders besloten. “Onze juristen hebben van DUO begrepen dat er een wettelijke grondslag voor is,” aldus een woordvoerder van Translink.

Buitenproportioneel
De reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV vindt deze methode “buitenproportioneel” en wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens de zaak bestudeert. “Dat je reisgegevens opzoekt om een moordenaar te pakken of een grootschalige fraudeur, dat begrijp ik nog wel. Maar wat hier gebeurt is van het niveau: bij iemand aankloppen en kijken hoeveel tandenborstels er staan,” heeft de reizigersorganisatie laten weten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief