Rechter schrapt boete voor verspreiders DollarRevenue spyware

De rechter heeft de 1 miljoen euro boete in de zogenaamde DollarRevenue-zaak geschrapt. Na zeven jaar procedures beslist het College voor Beroep bedrijfsleven (CBb) dat de boetes vervallen omdat de partijen niet rechtstreeks zelf de beruchte malware hebben verspreid.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM, voorheen OPTA) legde in 2006 een recordboete op aan twee individuen, Peter Emonds en Arjan de Raaf, en drie bedrijven, ECS International, Worldtostart en Media Highway. Het vermoeden was dat zij betrokken waren bij de ontwikkeling en uitbating van de spyware die zonder toestemming op 22 miljoen computers werd geïnstalleerd.

De Dollarrevenue spyware toonde reclame en hield het surfgedrag in de gaten. ACM repte van ‘superprofessionele’ Nederlandse cybercriminelen.

De rechter had in 2010 al besloten dat de betrokkenheid van één persoon en één bedrijf niet was bewezen. Nu zegt het CBb dat alle opgelegde boetes onterecht waren. In zijn verklaring zegt het CBb hierover: ‘DollarRevenue verspreidde de downloader niet zelf, maar liet dat over aan tussenpersonen (affiliates). Degene die de software in dit geval feitelijk plaatste was verantwoordelijk voor de informatieverstrekking en het geven van een weigeringsmogelijkheid. DollarRevenue is niet de (feitelijke) overtreder.’

Tot 1 juli 2009 was er geen mogelijkheid om medeplegers een boete op te leggen. Inmiddels kent de Algemene wet bestuursrecht deze mogelijkheid wel. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief