Regering gaat valse berichtgeving aanpakken

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft deze week een brief geschreven aan de Tweede Kamer over de buitenlandse beïnvloeding van de publieke opinie en democratische processen.

Landen als Rusland zouden zich hier mogelijk aan schuldig hebben gemaakt bij de MH17-ramp, het Brexit-referendum en de presidentsverkiezingen in de VS. De regering gaat overleggen met media en technologiebedrijven om hiervoor oplossingen te bedenken.

Volstrekt onwenselijk
Door internet is het volgens Ollongren “makkelijk, snel, anoniem en goedkoop” om nagemaakte berichtgeving te verspreiden. Deze vorm van politieke beïnvloeding vindt zij “volstrekt onwenselijk”. Rusland zou dit bijvoorbeeld hebben gedaan via een website die eruit zag als een officiële Nederlandse overheidspagina.

Aftapwet
Media en technologiebedrijven spelen volgens de minister van Binnenlandse Zaken “een belangrijke rol bij de afweging of er sprake is van bijvoorbeeld valse berichtgeving op sociale media”. De regering wil dergelijk fakenieuws bestrijden. Het kabinet voegt hieraan toe dat de nieuwe, controversiële aftapwet (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten) noodzakelijk is om digitale dreigingen vanuit het buitenland te blijven onderzoeken. In deze wet (Wiv) krijgt de geheime dienst meer mogelijkheden om dit werk uit te voeren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief