Tag: Autoriteit Persoonsgegevens

Artikelen en pagina's voor deze tag

Eerste controle EU-VS Privacy Shield

20 jun 2017 Informatiebeveiliging Geplaatst door Redactie

De eerste jaarlijkse controle van het nieuwe privacyverdrag, Privacy Shield, zal in september plaatsvinden. De Europese privacytoezichthouders, verzameld in de Artikel 29-werkgroep (WP29), zullen deze uitvoeren. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft dit onlangs laten weten. De Artikel 29-werkgroep vindt dat er tijdens deze check gelet moet worden op de werkwijze die de ombudspersoon hanteert. Burgers hebben […]

Lees verder

Nieuwe Europese privacywetgeving vanaf 25 mei 2018

25 apr 2017 Informatiebeveiliging Geplaatst door Redactie

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is de naam van de nieuwe Europese privacywetgeving. Vanaf 25 mei 2018 zullen alle organisaties conform deze wet moeten werken. Bedrijven of instellingen die dat verzuimen, kunnen geconfronteerd worden met boetes tot 20 miljoen euro of 4% van hun wereldwijde jaaromzet. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een tienstappenplan gepubliceerd waarmee […]

Lees verder

Datalek bij Goede Doelen Loterijen

04 apr 2017 Informatiebeveiliging Geplaatst door Redactie

Van 450.000 deelnemers aan de Nationale Goede Doelen Loterijen zijn persoonsgegevens gelekt. Dit kon gebeuren doordat het klantenbestand bij een leverancier is gehackt. Het gaat om de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Een onderzoeker ontdekte het lek in het computersysteem van de leverancier van deze loterijen. Vervolgens wees hij de loterijen […]

Lees verder

Helft gemeenten verzuimt datalekken te melden

30 jan 2017 Informatiebeveiliging Geplaatst door Redactie

De helft van de Nederlandse gemeenten informeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet over een datalek, terwijl ze dat wel verplicht zijn. Twee derde van de gemeenten zou te maken hebben met datalekken, volgens onderzoek van het KRO-NCRV-programma Reporter Radio. Reporter Radio denkt dat zestien op de duizend Nederlanders worden getroffen door een datalek, terwijl er […]

Lees verder

Werkgever mag géén medische gegevens van personeel verwerken

16 nov 2016 Informatiebeveiliging Geplaatst door Redactie

De Autoriteit Persoonsgegevens wordt regelmatig gevraagd wat wel en niet mag als het gaat om zieke medewerkers. Mogen werkgevers medische dossiers van hun personeel opslaan? Het antwoord is net zo kort als duidelijk: nee. De autoriteit heeft hierover richtlijnen op haar website gezet: “Een werkgever mag géén gegevens over de aard en oorzaak van de […]

Lees verder

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt datalekken

10 okt 2016 Informatiebeveiliging Geplaatst door Redactie

De Autoriteit Persoonsgegevens voert tientallen onderzoeken uit naar datalekken. De voorzitter, Aleid Wolfsen, heeft dit onlangs bekendgemaakt. Sinds 1 januari 2016 heeft de privacywaakhond bijna vierduizend meldingen ontvangen. Welke daarvan nu worden onderzocht, heeft hij niet gezegd. Het zou gaan om gevallen waarbij de bescherming van persoonsgegevens “drastisch niet op orde” is. Tot nu toe […]

Lees verder
Close