Congres VS stemt in met controversiële CLOUD-wet

Het Amerikaanse Congres is akkoord gegaan met de controversiële CLOUD-wetgeving : Clarifying Overseas Use of Data (CLOUD). Deze wet geeft zowel Amerikaanse als buitenlandse opsporingsdiensten aanzienlijk uitgebreidere bevoegdheden.

Amerikaanse opsporingsdiensten kunnen onder de nieuwe wet toegang krijgen tot alle gegevens van een persoon. Waar deze persoon woont, of waar zijn gegevens zijn opgeslagen, is daarbij niet van belang.

Privacywetgeving

Bedrijven als Google of Facebook zouden door de Amerikaanse politie verplicht kunnen worden gebruikerscontent en metadata te overhandigen. Zij hoeven daarbij geen rekening te houden met de privacywetgeving van het land waar deze gegevens zijn opgeslagen. Verder stelt de nieuwe wet de Amerikaanse president in staat om afspraken met buitenlandse overheden te maken. Beide landen kunnen zo gegevens inzien van gebruikers die in het andere land zijn opgeslagen.

EFF

De Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging EFF bekritiseert het feit dat er nooit een hoorzitting over de wet heeft plaatsgevonden. Het wetsvoorstel was onderdeel van een 2.200 pagina’s tellend wetsvoorstel over overheidsuitgaven. “Deze wet heeft grote privacygevolgen in zowel de Verenigde Staten als daarbuiten. Het heeft nooit de aandacht van het Congres gekregen die het verdiende,” vindt de EFF.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief