15 maanden gevangenisstraf wegens phishing

Een 22-jarige man uit Veenendaal is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het ging om een uitspraak in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag. De man kreeg deze straf vanwege een complexe phishingcampagne met e-mail, post en persoonlijke bezoeken.

De crimineel probeerde vooral bejaarden te bestelen. Eerst stuurde hij hun een phishing-e-mail, zogenaamd van hun bank, waarin ze verzocht werden om hun inloggegevens door te geven. Daarna volgde post die van hun telefoonprovider leek te zijn.

Sms-codes van banken
In deze post stond dat mensen hun simkaart moesten vervangen. Hiervoor werd een telefonische afspraak gemaakt met de slachtoffers. Verkleed als een medewerker van de telefoonprovider bezocht de man zijn slachtoffers om hun simkaart te vervangen. Met behulp van de oude simkaart kon de man sms-codes van banken in handen krijgen, zodat hij geld kon overboeken naar zijn eigen bankrekeningen.

Ruim 40.000 euro
Op deze manier heeft de man uit Veenendaal een keer 10.000 euro ontvreemd, een keer ruim 9.500 euro en een keer ruim 21.000 euro. In totaal dus ruim 40.000 euro. Het was niet de eerste keer dat de man zich schuldig maakte aan diefstal. Eerder moest hij al een keer een schadevergoeding van 14.800 euro betalen wegens hacken. Hij werd daar toen echter niet voor veroordeeld, omdat hij zelf niet ingelogd zou hebben in de internetbankieromgeving.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief