15 Miljoen slachtoffers door botnet

Een botnet uit 2006 is volgens beveiligingsbedrijf Fox-IT succesvoller dan tot nu toe werd aangenomen. Sinds dat jaar heeft het minstens 15 miljoen mensen aangevallen. De naam van het botnet is Ponmocup. Aanvankelijk werd het Vundo of Virtumonde genoemd.

Experts noemen het een van de succesvolste botsnet van de afgelopen tijd. Een botnet is een verzameling van softwarerobots die zelfstandig en automatisch te werk gaan.

2,4 Miljoen computers
In de zomer van 2011 bestreek Ponmocup 2,4 miljoen computers. Daarna daalde dit aantal naar een half miljoen computers. De beheerders van het botnet is het gelukt om niet al te veel op te vallen. Security-bedrijven besteedden er weinig aandacht aan; het risico van Ponmocup werd gering geacht.

Botconf 2015 conferentie
Wat willen cybercriminelen bereiken met het botnet? Waarschijnlijk geld. De kwaadaardige software heeft een plug-in voor advertentiefraude. Het kan ook t Bitcoin-wallets afhandig maken en speurt naar financiƫle websites met interessante informatie. Het is moeilijk in te schatten hoeveel geld de beheerders van dit botnet eraan hebben verdiend. De schattingen wijzen in de richting van vele miljoenen. Tijdens de Botconf 2015 conferentie in Parijs werden de onderzoeksresultaten van Fox-IT bekendgemaakt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief