234 Android-apps dreiging voor privacy vanwege SilverPush-technologie

Onderzoekers van de Technische Universiteit Braunschweig hebben 234 Android-apps ontdekt die ongemerkt naar ultrasone audiobakens in de achtergrond luisteren.

Deze bakens kunnen onder andere in televisie-uitzendingen verstopt zitten of in winkels worden ingezet. Een app op een smartphone kan deze geluidsbakens identificeren. Dit is mogelijk door de SilverPush-technologie die een microfoon kan inschakelen. Maar liefst 234 Android-apps zouden gebruikmaken van deze technologie.

Tor en bitoin
Op deze manier is het voor adverteerders mogelijk om achter de locatie van gebruikers te komen, en om te weten waar iemand naar luistert of kijkt. Ook kunnen verschillende mobiele apparaten die iemand gebruikt met elkaar in verband worden gebracht. Zelfs Tor- en bitoin-gebruikers zijn er volgens de onderzoekers mee te identificeren.

Privacyschending
“Het was erg interessant om de bakens bij de ingang van sommige winkels in twee Duitse steden te vinden,” zegt onderzoeker Erwin Quiring. “Het raakt ons allemaal als er een soort van privacyschendende techniek is waar we niets vanaf weten en die stilletjes op onze telefoons draait.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief