30 maanden gevangenisstraf voor ICT-student

Het Gerechtshof Amsterdam heeft een ICT-student dertig maanden celstraf opgelegd, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. De student is hiertoe veroordeeld, omdat hij zeker 32 websites heeft gehackt. Hij deed dit in de periode mei 2014 tot begin augustus 2016.

Daarbij ontvreemde hij 200.000 e-mailadressen uit de databases van deze websites. Tevens verstuurde hij phishingmails die leken op mails van creditcardmaatschappij ICS. Met deze fakemails trachtte hij via een phishingpagina creditcardgegevens afhandig te maken.

Word-document
De laptop van de verdachte ICT-student bleek een Word-document te bevatten met de identieke tekst van de phishingmails die aan ICS-klanten waren verzonden. Het document dateert van 11 januari 2016, de phishingmails werden ongeveer twee en een halve week later verzonden.

Computercriminaliteit
Het Hof keurde de daden van de student sterk af. “De verdachte heeft zich ruim twee jaar lang schuldig gemaakt aan computercriminaliteit. Hij heeft zijn informaticakennis gebruikt om websites te hacken door gebruik te maken van daarvoor bestemde softwareprogramma’s. De verdachte maakte daarbij gebruik van inloggegevens van zijn buurvrouw. Deze gegevens waren door haar aan hem gegeven, omdat de verdachte de buurvrouw had verteld dat zijn internet het niet goed deed en hij internet nodig had voor school. Door deze gegevens op deze wijze te misbruiken heeft de verdachte niet alleen misbruik gemaakt van het door de buurvrouw in hem gestelde vertrouwen, maar heeft hij haar ook betrokken in het strafrechtelijk onderzoek,” aldus het Gerechtshof.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief