34 miljoen euro CEO-fraude bij Toyota Boshoku Corporation

Een Europese dochteronderneming van de Toyota Boshoku Corporation is het slachtoffer geworden van CEO-fraude.

De Japanse fabrikant van auto-onderdelen en onderdeel van de Toyota Group heeft hierdoor 34 miljoen euro verloren. Het bedrijf heeft dit recentelijk bekendgemaakt via een persbericht.

Kwaadaardige derde partij

Toyota Boshoku zegt dat het frauduleuze betaalopdrachten van een “kwaadaardige derde partij” ontving. De fraude kwam pas aan het licht, nadat het geld was overgeboekt. Nadere details over het voorval zijn niet bekendgemaakt. Tevens is niet vermeld om welke onderneming van de Toyota Group het gaat.

Winstverwachting

De Japanse auto-onderdelenfabrikant gaat proberen om het ontvreemde geld terug te krijgen. Als de diefstal consequenties heeft voor de winstverwachting dan zal Toyota Boshoku dit melden. De schade wordt geschat op 4 miljard yen, wat overeenkomt met ongeveer 34 miljoen euro.

Fraudehelpdesk

CEO-fraude komt steeds vaker voor, ook in Nederland. Ook de bedragen die daarbij worden buitgemaakt, stijgen flink. De Fraudehelpdesk vermoed dat maar weinig bedrijven deze schade melden. “Wij krijgen maar ongeveer 10 procent van alle online fraude in Nederland als melding binnen. Er is bij bedrijven toch angst voor reputatieschade. Het zou mij niks verbazen als die 2,5 miljoen euro aan schade in werkelijkheid 25 miljoen euro is,” aldus een woordvoerder.

Klik hier voor het persbericht van de Toyota Boshoku Corporation.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief