6.000 zzp’ers en bedrijven slachtoffer gijzelsoftware in 2021

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft recentelijk cijfers bekendgemaakt over het aantal slachtoffers van ransomware. In 2021 werden 6.000 zzp’ers en bedrijven hierdoor getroffen. Dit is te lezen in de Cybersecuritymonitor 2022 van het CBS.

Grote bedrijven vaakst getroffen

Grote bedrijven kregen verhoudingsgewijs vaker te maken met gijzelsoftware dan kleine. Van de bedrijven met 250 of meer medewerkers had 4 procent in 2021 last van deze kwaadaardige software. Bij bedrijven met 2 tot 10 medewerkers was dit 0,5 procent. Onder zzp’ers waren er 4.000 slachtoffers. Dat is 0,3 procent van alle zelfstandigen zonder personeel.

Losgeld

Het gevraagde losgeld bedroeg in meer dan de helft van de betalingen meer dan de helft van de jaaromzet van het bedrijf. Voornamelijk kleine bedrijven betaalden losgeld. Zzp’ers deden dit zelden. Bedrijven met 250 of meer werknemers in dienst voldeden het losgeld het minst vaak. Betaling van losgeld had lang niet altijd het verlangde resultaat. Volgens het CBS werden in meer dan de helft van de gevallen de bedrijfsgegevens niet, of slechts gedeeltelijk vrijgegeven.

Klik hier voor de Cybersecuritymonitor 2022 van het CBS.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief