725.000 euro boete vanwege registratie vingerafdrukken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een recordboete van 725.000 euro opgelegd aan een bedrijf wegens overtreding van de AVG.

De onderneming, die niet bij naam wordt genoemd, gebruikte vingerafdrukscanners om werktijden van het personeel te registreren.

AVG

Nieuwe werknemers dienden hun vingerafdruk af te staan. Bestaande werknemers moesten dat alsnog doen. De gescande vingerafdrukken werden bij het bedrijf zelf bewaard. Van medewerkers die uit dienst gingen, werden de gegevens geblokkeerd in het softwareprogramma; ze werden echter niet verwijderd. Het bedrijf startte begin 2017 met de vingerafdrukscan en ging ermee door tot november 2018. De AVG trad in mei 2016 al in werking. Sinds de invoering van deze privacywet zijn er 1.348 vingerafdrukken van 337 werknemers opgeslagen.

Boetebesluit AP

,,Het bedrijf heeft niet alleen de biometrische gegevens van huidige werknemers, maar ook van voormalige werknemers zonder noodzaak langere tijd bewaard”, licht de AP toe in het boetebesluit. ,,Bovendien waren de werknemers onvoldoende geïnformeerd over de verwerking en staat niet vast staat dat zij toestemming hebben gegeven.” De autoriteit vindt dat het bedrijf had moeten weten dat vingerafdrukscanners niet zomaar waren geoorloofd: ,,Van een professionele partij als dit bedrijf mag worden verwacht dat zij zich terdege van de voor haar geldende normen vergewist en deze naleeft.”

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief