75 miljoen voor gegevensuitwisseling huisartsen

De overheid heeft 75 miljoen euro beschikbaar gesteld, zodat huisartsen patiënten online hun gegevens kunnen inzien. Minister Bruins voor Medische Zorg heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Vanaf juli 2020 zijn alle zorgverleners van Nederland wettelijk verplicht om patiënten digitaal inzage te bieden in hun medische gegevens.

Inzage

Met het geld van de overheid dienen huisartsen hun ICT-systemen geschikt te maken voor inzage. “De subsidie vanuit het ministerie van Volksgezondheid geeft ons de kans om huisartsen zo goed mogelijk te ondersteunen bij de implementatie in de praktijk en om de technische randvoorwaarden die nodig zijn voor hen te regelen,” aldus Carin Littooij van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Privacy

Behalve het gereedmaken van de systemen zal het geld ook worden gebruikt om huisartsen op te leiden en patiënten voor te lichten. In de toekomst zullen patiënten via het systeem hun eigen medische gegevens kunnen beheren. Teven zullen ze er vooraf vragenlijsten op kunnen invullen en zelfmetingen uitvoeren. “Mijn wens is dat patiënten zelf hun medische gegevens elektronisch kunnen inzien. En natuurlijk is daarbij het veilig uitwisselen met het oog op de privacy van groot belang. Het doel hiervan is natuurlijk dat de huisarts meer tijd over heeft voor de patiënt,” aldus de minister voor Medische Zorg

Klik hier voor het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief