92 procent zorginstellingen verwacht hack; 50 procent heeft recovery procedure

Zorginstellingen hebben circa 44 procent van hun zorgapplicaties in de cloud opgeslagen. Het betreft zowel private als publieke clouds.

Waar de data precies is opgeslagen, is vaak niet duidelijk. Uit onderzoek van SoftwareOne blijkt dat dit voor 35 procent van de ondervraagden niet geheel duidelijk is. 4 procent zegt helemaal geen idee te hebben.

NTA 7516

Het delen van informatie zoals medische gegevens via mal of chat, is alleen geoorloofd als medewerkers veilig kunnen communiceren. Een paar jaar geleden is hiervoor de norm voor gegevensbescherming, NTA 7516, geïntroduceerd. Om hieraan te voldoen maakt 79 procent van de zorginstellingen gebruik van een oplossing voor geavanceerde mailbeveiliging. 69 procent gebruikt ook Mobile Device Management, 52 procent Endpoint Detection & Response.

Cybersecurity topprioriteit

Cybersecurity is een topprioriteit binnen de organisatie, zegt 73 procent van de respondenten. Het kennisniveau over cybersecurity van medewerkers van de IT-afdeling is volgens hen van hoge kwaliteit. 85 procent van de ondervraagden is van mening dat niet-IT-medewerkers weinig kennis van security hebben. 92 procent geeft aan dat het realistisch is dat hun instelling ooit getroffen wordt door een hack.

Remediation plan

Alle zorginstellingen zijn in het bezit van een back-upsysteem, maar slechts de helft geeft aan dat ze de disaster recovery procedure regelmatig test. Slechts 50 procent van de zorginstellingen heeft een remediation plan klaarliggen voor kritische toepassingen.

Het onderzoek is uitgevoerd bij ongeveer 30 grote zorgorganisaties in samenwerking met marktonderzoeksbureau The Blue Hour.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief