Wereldwijde schade CEO-fraude ruim 55 miljard dollar

Volgens de FBI is de schade als gevolg van Business Email Compromise (BEC) de grens van 55 miljard dollar gepasseerd. Een van de bekendste vormen hiervan is CEO-fraude.

Verenigd Koninkrijk en Hong Kong

In de periode oktober 2013 tot en met december 2023 bedroeg de gerapporteerde schade in 186 landen in totaal 55,4 miljard dollar. Volgens de Amerikaanse opsporingsdienst was er van december 2022 tot december 2023 sprake van een toename van negen procent. Kwaadwillenden gebruiken vaak banken in het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong als tussenstop voor het geld. Andere landen die vaak in beeld komen, zijn China, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten.

Adviezen

De FBI raadt bedrijven en instellingen aan om wijzigingen in rekeninggegevens via een secundair kanaal te bevestigen. Een ander advies is om voor alle accounts een uniek wachtwoord of unieke passphrase te gebruiken en die periodiek te veranderen. Tevens is het belangrijk om het e-mailadres van de afzender te controleren, zeker als het een mobiele telefoon betreft. Ook is het verstandig om op gezette tijden te controleren of er onregelmatigheden plaatsvinden op bankrekeningen.

Klik hier voor het bericht van de FBI.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief