Facebook traint AI-modellen met foto’s Australische gebruikers, zonder toestemming

Facebook scrapet en gebruikt openbare foto’s, berichten en andere data van volwassen Australische gebruikers voor het trainen van AI-modellen. Deze gebruikers hebben daar geen toestemming voor gegeven en kunnen zich hier ook niet voor afmelden.

Melinda Claybaugh, Meta’s global privacy policy director, heeft dit onlangs gezegd tegen een Australische senaatscommissie die onderzoek naar AI verricht.

Opt-out

Afgelopen juni liet Meta weten zijn plannen te pauzeren om het eigen AI-model met persoonlijke gegevens van Europese gebruikers te trainen. “In Europa is er een lopende juridische vraag over de interpretatie van de bestaande privacywetgeving met betrekking tot AI-training”, zei Claybaugh. “Vanwege de onduidelijkheid hebben we de lancering van onze AI-producten in Europa gepauzeerd, dus het klopt dat we een opt-out aan gebruikers in Europa aanbieden.”

AI-tools

Volgens Claybaugh kunnen Australische gebruikers hun gegevens instellen als privé. Ze voegde eraan toe dat Meta echter een grote hoeveelheid gegevens nodig heeft voor de ontwikkeling van eigen AI-tools.

Europa

“Er is een reden dat de privacy van mensen in Europa is beschermd en niet in Australië. Het komt omdat Europese beleidsmakers strenge privacywetgeving hebben opgesteld. Meta heeft het vandaag duidelijk gemaakt dat als Australië dezelfde wetten zou hebben, gegevens van Australiërs ook beschermd zouden zijn”, reageerde senator David Shoebridge tegenover ABC.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief