Advocaat en oud-officier van justitie betwijfelt nut aangifte cybercrime

Een opmerkelijk standpunt van advocaat en oud-officier van justitie Aldo Verbruggen. Slachtoffers van cybercrime kunnen volgens hem beter geen aangifte doen. In plaats daarvan kunnen zij deze voorvallen intern oplossen. Hij zei dit onlangs tegen het Financieele Dagblad.

Volgens Verbruggen kunnen bedrijven die aangifte doen van een hack of datalek geconfronteerd worden met grote materiële schade, terwijl de pakkans van de daders minimaal zou zijn.

Algemeen belang
“De overheid kan mij niet duidelijk maken wat het mijn cliënten brengt om zaken aan te kaarten met het gevaar dat ze in de openbaarheid komen. De redenering blijft steken in de formulering dat het bijdraagt aan het algemeen belang. Ik betwijfel dat zeer,” aldus de advocaat.

“Hopeloos”
Verder vindt hij dat recht en justitie “hopeloos” achterlopen op de techniek. In veel landen waar al langer dan in Nederland een meldplicht datalekken geldt, doen veel bedrijven geen aangifte. Pas jaren later komt een beveiligingslek dan aan het licht. Naar zijn zeggen is het lonend om geen melding te maken en het risico te nemen om later betrapt te worden en dan mogelijk een boete te betalen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief