AIVD: Hoog risico op cyberspionage in Nederland

Nederland is volgens AIVD-directeur Rob Bertholee een topdoelwit voor cyberspionage. Hij zei dit vandaag op de eerste dag van de One Conferentie 2017 in het World Forum in Den Haag.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft onderzoek gedaan naar organisaties die het slachtoffer zijn geweest van cyberspionage. Hieronder waren onder meer bedrijven die zich bezighouden met IT, maritieme IT-technologie, biotechnologie en defensie.

Topje van de ijsberg

In twee derde van de gevallen waren de organisaties er zelf niet van op de hoogte dat ze waren gehackt. Volgens Bertholee gaat het hierbij om het topje van de ijsberg. De directeur-generaal van de AIVD ging ook in op de kwetsbaarheid van de vitale infrastructuur voor cybersabotage: “We zijn naar mijn mening dichterbij cybersabotage dan veel mensen denken.”

WannaCry
Een andere spreker op de conferentie, demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, wees nogmaals op het belang van het tijdig installeren van updates. Dijkhoff deed deze uitspraak toen de aanval met WannaCry-ransomware van afgelopen vrijdag ter sprake kwam. Volgens Dijkhoff is het wel of niet installeren van updates de reden dat sommige organisaties wel en andere niet zijn getroffen door deze ransomware.

One Conference
De tweedaagse One Conference in het World Forum in Den Haag is een van de grootste internationale conferenties over cyberveiligheid. Ongeveer zestig experts uit verschillende landen spreken er over de economische kansen van digitalisering en het belang van digitale veiligheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief