Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF bekritiseert CIA

Klokkenluidersite WikiLeaks heeft recentelijk diverse hackingtools, documenten, activiteiten en malware van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA openbaar gemaakt. Kort daarna reageerde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF hierop. Volgens Cindy Cohn van de EFF maakt de CIA iedereen onveilig, omdat de CIA kwetsbaarheden in Android, iOS en Windows geheim zou houden.

Cohn: “De duistere kant van dit verhaal is dat de documenten bevestigen dat de CIA kwetsbaarheden in software en apparaten, zoals Android-telefoons, iPhones en Samsung-televisies, waar miljoenen mensen wereldwijd op vertrouwen, achterhoudt.”

Informeren
Volgens haar zou de CIA het risico om kwetsbaarheden geheim te houden niet goed beoordeeld hebben. De inlichtingendienst van de Verenigde Staten zou ook niet de procedures van de Amerikaanse overheid hebben gevolgd. De CIA dient producenten te informeren wanneer hij beveiligingslekken of andere kwetsbaarheden aantreft in hun apparatuur of software.

Kwetsbaarheden

“Zoals de lekken laten zien, zijn we allemaal minder veilig gemaakt door de beslissingen van de CIA om kwetsbaarheden achter te houden, in plaats van ervoor te zorgen dat ze werden gepatcht. Zelfs inlichtingendiensten als de CIA hebben een verantwoordelijkheid om de veiligheid en privacy van Amerikanen te beschermen,” aldus Cohn.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief