Amerikaanse leveranciers clouddiensten lijden schade door PRISM schandaal

Volgens de AutomatiseringGids ervaren Amerikaanse aanbieders van clouddiensten de ophef die is ontstaan na de onthullingen van Edward Snowden als uiterst schadelijk.

Deze bedrijven hebben al langer last van speculaties over de reikwijdte van de Patriot Act. Onder die wet verplicht de Amerikaanse overheid Amerikaanse bedrijven én Amerikaanse burgers om mee te werken aan het ontsluiten van elektronische bestand waarvan het vermoeden bestaat dat die opgesteld zijn door of informatie bevatten over mensen met terroristische bedoelingen. De wet verbeidt uitdrukkelijk om de betrokkenen te informeren over het feit dat ze de aandacht van de autoriteiten hebben getrokken.

Volgens Jake Calvin, vice-president wereldhandelsproblemen bij de National Foreign Trade Council (FTC), geven de onthullingen over het Amerikaanse PRISM-programma buitenlandse overheden en bedrijven extra ammunitie voor protectionistisch beleid op het vlak van clouddiensten.

Recent onderzoek van de Cloud Security Alliance wees uit dat 10% van de respondenten bij buitenlandse bedrijven in de onthulling van PRISM aanleiding zag om de banden met Amerikaanse leveranciers te verbreken. Daarnaast gaf 55% aan dat zij hierdoor voorzichtiger zijn geworden in het zakendoen met Amerikaanse bedrijven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief