Amerikaanse overheid roept China op tot beëindigen hacken

De National Security Advisor voor de Amerikaanse overheid Tom Donilon heeft tijdens een speech voor de Asia Society in New York zijn zorg geuit over de verfijnde en gerichte aanvallen die Amerikaanse bedrijven op dit moment ondergaan. De aanvallen zijn vooral gericht op het verkrijgen van bedrijfsgeheimen.

Het was voor het eerst dat de VS China expliciet noemen als land waar de aanvallen vandaan komen. Donilon zegt dat de internationale gemeenschap dit soort activiteiten van geen enkel land kunnen tolereren.

In zijn speech vraagt hij namens de Amerikaanse overheid China om het probleem te erkennen. Hij geeft aan dat hackers uit China een risico vormen voor de reputatie van het land en haar wereldwijde handelsbetrekkingen. Ook vragen de VS aan Beijing om de activiteiten te onderzoeken en blokkeren. Tenslotte nodigt Obama de Chineese overheid uit om samen in een rechtstreekse dialoog ‘aanvaardbare gedragsnormen voor cyberspace’ op te stellen.

Tijdens een persbijeenkomst afgelopen dinsdag, gaf woordvoerder Hua Chunying van het Chineese Ministerie van Buitenlandse Zaken niet duidelijk aan of China deze uitnodiging accepteert. Wel herhaalde zij dat Chineese overheid tegen internet aanvallen is en een ‘constructieve dialoog’ aan wil gaan met de VS en andere landen over cybersecurity.

China blijft erop hameren dat het land zelf slachtoffer is van cyberaanvallen, en niet de dader is. Afgelopen zaterdag zei de Minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi nog dat de betrokkenheid van het Chineese leger op los zand was gebaseerd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief