Amerikaanse overheid wil gezichtsherkenning komende jaren uitbreiden

De Amerikaanse overheid wil de inzet van gezichtsherkenning de komende jaren uitbreiden. Dat staat in een onderzoek van de Amerikaanse rekenkamer, waarvoor 24 federale overheidsinstanties werden ondervraagd.

Zestien daarvan gebruiken gezichtsherkenning voor digitale toegang of cybersecurity, bijvoorbeeld het ontgrendelen van smartphones en laptops door personeelsleden. Dit is de meestgebruikte toepassing van gezichtsherkenning.

Clearview AI

Meerdere overheidsinstanties ontwikkelen en onderzoeken gezichtsherkenningstechnologie, onder meer om mensen met mondkapjes te herkennen. Verscheidene ministeries gebruiken software van Clearview AI. Dit bedrijf vergaart foto’s van Facebook, LinkedIn en andere websites om een gezichtsherkenningssysteem te ‘trainen’. In de database van dit systeem zijn drie miljard afbeeldingen opgeslagen waarmee onbekende verdachten zijn te herkennen.

Homeland Security, Defensie en Justitie

Ondanks het feit dat gezichtsherkenning een gevoelig onderwerp is, hebben tien overheidsinstanties aangegeven dat ze het gebruik ervan in 2023 willen uitbreiden. Het betreft onder meer de ministeries van Homeland Security, Defensie en Justitie. Verschillende staten, waaronder Virginia, Massachusetts en Maine, en meerdere steden waaronder San Francisco hebben daarentegen aangegeven het gebruik van gezichtsherkenning te verbieden of te beperken

Klik hier voor het onderzoek van de Amerikaanse rekenkamer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief