Amerikaanse overheid heeft toegang tot Nederlandse cloudgegevens

De Amerikaanse overheid heeft via clouddiensten toegang tot e-mail van Nederlandse overheden en vitale bedrijven. Dat geldt ook voor datacenters op Nederlandse bodem die in handen zijn van een Amerikaans bedrijf. Clingendael, het Nederlands instituut voor Internationale Betrekkingen, waarschuwt dat dit een risico voor de nationale veiligheid kan vormen.

Europese cloudsoevereiniteit

Volgens de Amerikaanse wetgeving zijn Amerikaanse bedrijven verplicht om informatie van hun klanten aan de Amerikaanse overheid te overhandigen als die daartoe een verzoek indient. Dat het tot nu toe niet is gebeurd, zegt niet zo veel”, verklaart onderzoekster Maaike Okano-Heijmans van Clingendael. Het instituut heeft recentelijk onderzoek verricht naar Europese cloudsoevereiniteit.

Nederlandse overheid en ICT

Veel van de partijen die met Amerikaanse clouddiensten werken, kiezen hiervoor omdat dit volgens hen goedkoper en gemakkelijker is. Tevens geven ze aan dat er goede Europese alternatieven ontbreken. Netbeheerders, de meeste drinkwaterbedrijven, ABN Amro, ING, Rabobank en Schiphol maar ook KPN, Odido en internetknooppunt NL-IX hebben hun cloudmail bij het Amerikaanse Microsoft ondergebracht.

Klik hier voor het rapport van Clingendael.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief