Gemeente Amsterdam verwijdert Chinese beveiligingscamera’s

De gemeente Amsterdam gaat in de komende jaren bijna 1.300 Chinese beveiligingscamera’s verwijderen. Het collega van de stad heeft dit recentelijk bekendgemaakt.

Offensief cyberprogramma

“China heeft een offensief cyberprogramma tegen Nederland, blijkt uit eerdere waarschuwingen van de AIVD. Het gebruik van Chinese surveillance-apparatuur heeft hierdoor een vergroot risico”, aldus gemeenteraadslid Aslami.

Mensenrechten- en veiligheidsrisico’s

Volgens het raadslid zijn de Chinese fabrikanten Hikvison en Dahua betrokken bij mensenrechtenschendingen. “Het is goed nieuws dat Amsterdam gaat stoppen met de inzet van Chinese surveillance-apparatuur. Er kleven serieuze mensenrechten- en veiligheidsrisico’s aan het gebruik van deze apparatuur.”

Alternatieven

De gemeente gaat de camera’s niet allemaal terstond verwijderen, aangezien “het tussentijds vervangen van alle Chinese camera’s leidt tot hoge extra kosten voor onder andere het vervroegd afschrijven en projectkosten om lopende contracten aan te passen,” vertelt Alexander Scholtes, wethouder ICT en digitale stad. “We willen hiermee een krachtig signaal afgeven aan de markt om alternatieven te vinden voor Chinese camerasystemen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief