AP: Microsoft overtreedt privacywet met Windows 10

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat Microsoft de privacywetgeving overtreedt met Windows 10. Microsoft verzamelt voortdurend informatie over computers waar Windows 10 op draait.

Daarbij gaat het onder andere om welke apps op de pc zijn geïnstalleerd, het aantal keren dat de apps worden gebruikt en het surfgedrag. “Microsoft maakt als het ware non-stop foto’s van het computergedrag van Windowsgebruikers en stuurt dit naar zichzelf,” aldus de AP.

Standaardinstellingen
De privacywaakhond hekelt het feit dat gebruikers niet weten wat Microsoft met deze informatie doet. Gebruikers kunnen hun Windows 10 zo instellen dat deze gegevens niet meer worden verwerkt door Microsoft. Iedereen die de standaardinstellingen echter niet wijzigt, wordt door de IT-reus gevolgd. “Het blijkt dat Microsofts besturingssysteem ongeveer iedere stap die je op je computer zet, volgt. Dat levert een indringend beeld van jou op,” licht Wilbert Tomesen van de AP toe. “Wat betekent dat? Weten mensen dat, willen ze dat? Microsoft moet mensen een eerlijke kans geven hier zelf over te beslissen.”

Diagnostische gegevens
Microsoft zegt samen met de AP naar een oplossing te willen zoeken, maar spreekt een deel van de kritiek tegen. In een hierover gepubliceerd document van Microsoft is hierover te lezen: “Primair zijn Windows 10-Diagnostische gegevens uiterst technische gegevens over een product of service – gegevens die in veel gevallen niet interessant zijn voor de gebruiker, onbegrijpelijk zouden zijn voor hem, en weinig tot niets over hem onthullen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief