Apple dicht drie spionagelekken

Met de nieuwe iOS-update 9.3.5 van Apple kunnen meerdere beveiligingslekken worden gerepareerd. Spionnen maakten gebruik van deze kwetsbaarheden om telefoonberichten te onderscheppen, aldus The New York Times.

De spionagesoftware Pegasus die gebruikmaakt van de lekken, wordt gefabriceerd door de NSO Group. Deze organisatie dateert uit 2010 en heeft sindsdien spionageprogramma’s ontworpen voor inlichtingendiensten. De NSO Group heeft volgens de internationale privacywaakhond Privacy International onder andere zakengedaan met Panama en Mexico.

Pegasus
Met Pegasus kunnen SMS-berichten en e-mails ingezien worden, telefoongesprekken afgeluisterd worden, geluidsopnames worden gemaakt en wachtwoorden gestolen. De malware is speciaal ontworpen om onder de radar te blijven, zodat gebruikers niet in de gaten hebben dat ze worden bespioneerd. Eén link aanklikken is al genoeg om het kwaadwillende programma binnen te halen.

NSO Group

Volgens de wet mag de spionagesoftware alleen gebruikt worden voor preventie en bestrijding van criminaliteit. Volgens de Washington Post heeft een woordvoerder van de NSO Group gezegd dat bedrijven die de software willen aanschaffen, eerst een overeenkomst moeten ondertekenen. In deze overeenkomst staat dat de software uitsluitend binnen de wet gebruikt zal worden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief