Apple en Google stoppen voorlopig met beluisteren audio spraakassistenten

Apple en Google staken met het door medewerkers laten beluisteren van de audio die spraakassistenten opnemen.

Google neemt deze maatregel alleen voor de Europese Unie. Het bedrijf heeft laten weten er minimaal drie maanden mee te stoppen. De maatregel van Apple geldt wereldwijd en voor onbepaalde tijd.

Persoonlijke en gevoelige informatie

Recentelijk kwam in het nieuws dat Apple en Google mensen inzetten om naar de audio te luisteren die door Siri, Google Home-apparaten en de Google-assistent op smartphones is opgenomen.

Zij doen dit, naar eigen zeggen, om de kwaliteit van de spraakassistenten te verbeteren. Uit meldingen van klokkenluiders blijkt dat de opgenomen audio echter vaak persoonlijke en gevoelige informatie bevat. Bovendien zijn de fragmenten te herleiden naar de betreffende gebruikers.

Update

De privacytoezichthouder van Hamburg verbood Google vervolgens om opgenomen audio door eigen personeel of derde partijen te laten beluisteren. Vorige week kwam The Guardian met het nieuws dat ook personeel van Apple naar audio luistert die via Siri is opgenomen. Daarbij gaat het eveneens om gevoelige persoonlijke informatie. Apple heeft daarop besloten om het beluisteren van de Siri-opnamen voor een periode, wereldwijd te staken. Tevens zal Apple een update uitbrengen, zodat gebruikers straks kunnen aangeven of ze hun opgenomen audio al dan niet door mensen willen laten beluisteren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief