Apple zegt niet met NSA te hebben samengewerkt

Apple ontkent dat het kennis zou hebben van een tool dat door de National Security Agency (NSA) wordt gebruikt voor het hacken van iPhones. In documenten die afgelopen maandag zijn gepubliceerd wordt gesproken over specifiek hiervoor ontwikkelde software van de NSA. Met deze software zou het mogelijk zijn om praktisch alle informatie uit een iPhone te halen inclusief berichten, foto’s, contacten, locaties, voicemail berichten en gevoerde gesprekken.

DropoutJeep
De speciale software genaamd DropoutJeep werd als eerste in het nieuws gebracht door Der Spiegel en onderzoeker Jacob Appelbaum. De documenten hierover zijn opgesteld in 2008, een jaar na de introductie van de iPhone. In een formele verklaring zegt de onderneming: “Apple heeft nooit met de NSA samengewerkt om achterdeuren te creëren in hun producten, ook niet in de iPhone. Wij zijn niet op de hoogte van een vermeend programma van de NSA gericht op onze producten. Wij zetten ons in voor de privacy en veiligheid van onze klanten. Ons team is continue bezig om onze producten veiliger te maken en we maken het eenvoudig voor onze klanten om hun software up-to-date te houden.” Volgens de documenten die in bezit zijn van Der Spiegel zou het alleen mogelijk zijn om de software te installeren wanneer er fysieke toegang is tot de iPhone. Wel zou de NSA aan een versie van de software werken die op afstand te installeren in.

Geen samenwerking
Apple ontkent net als alle andere grote partijen dat zij zou samenwerken met de NSA. Alleen wanneer de onderneming wettelijk gedwongen wordt om bepaalde informatie vrij te geven wordt er met inlichtingendiensten samengewerkt. In andere documenten die zijn vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden wordt aangegeven dat de NSA mogelijkheden heeft ontwikkelt om andere grote partijen zoals Google en Yahoo te hacken. Apple is een van de laatste grote spelers die door de NSA werd opgenomen in hun PRISM monitoring programma.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief