Avira zwaar bekritiseerd vanwege cryptominer in virusscanner

Antivirusbedrijf Avira is onderwerp van discussie vanwege een cryptominer die het eind vorig jaar heeft toegevoegd aan zijn antivirussoftware.

Avira Crypto, zoals de naam van de cryptominer luidt, is vooralsnog alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Gebruikers hebben zelf de mogelijkheid om deze functie aan of uit te zetten.

Crimineel en hebzuchtig

De cryptominer gebruikt de rekenkracht van de computer om cryptovaluta te delven. Avira brengt gebruikers hiervoor vijftien procent van de gedolven cryptovaluta in rekening. Afgelopen weekend publiceerde de Amerikaanse IT-journalist Brian Krebs een artikel over de cryptominer. Op Twitter en onder lezers van Hacker News werd vervolgens zware kritiek op het antivirusbedrijf geuit. De functie werd onder meer “crimineel” en “hebzuchtig” genoemd. Veel mensen gaven aan voortaan niet meer voor Avira te kiezen.

NortonLifeLock

NortonLifeLock, de consumentendivisie van het voormalige Symantec, kwam eveneens onder vuur te liggen, omdat het zijn antivirussoftware met een cryptominer had uitgerust. Sommige virusscanners zien een onderdeel van deze cryptominer aan voor malafide of potentieel ongewenste software. NortonLifeLock nam eind 2020 Avira over voor 360 miljoen dollar. Of Avira dezelfde cryptominer gebruikt, is niet duidelijk.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief